SQL Installatie 001

SQL Installatie

Regelmatig komt het voor dat ik een SQL installatie nodig heb. Of het nu is omdat ik me niet kan vinden in de SQL Express installaties door en softwarepakket worden meegeleverd of omdat ik graag zelf de controle over wat er op mijn systemen gebeurd wil behouden.Nu zijn er natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden, maar dit is zoals ik de installatie meestal uitvoer.

Een SQL Express is hier gratis te verkrijgen. Zelf kies ik altijd de SQL Server 20xx Management Studio Express versie omdat deze onder meer de Management Tools heeft.

Nadat de installatie is gestart (zie bovenstaande afbeelding) kiezen we voor de “NewSQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation” optie.

Vervolgens accepteren we de licentie voorwaarden en vervolgens {Next}

SQL Installatie 002

Vervolgens zal het installatie proces controleren of het systeem aan al de eisen voldoet.

SQL Installatie 003

 

In de volgende stap worden de onderstaande opties geselecteerd en de installatie map voor de instance opgegeven.

SQL Installatie 004

Vervolgens kan de instance worden opgegeven. Normaal gesproken laat kan je deze gewoon op SQLEXPRESS laten staan, maar je kan hier van alles opgeven.

SQL Installatie 006

De “Service Accounts” laten we voor wat het is (maar natuurlijk kan men deze naar wens aanpassen) en kiezen we de “Collation” tab.

SQL Installatie 007

Deze laat ik meestal voor wat het is en klikken we op {Next}

SQL Installatie 008

Vervolgens geven we de juiste permissies aan. Meestal kies ik hier alleen voor de “Windows authentication mode” en geef rechten aan de builtin administrators groep. Men kan voor de zekerheid de “Mixed mode” kiezen en een SQL SA account creëren.

SQL Installatie 009

Vervolgens geven we de locatie van de database bestanden op.

SQL Installatie 010

Hierna zal het installatie proces starten.

SQL Installatie 012

Als alles succesvol is verlopen zal het installatie proces het volgende scherm tonen.

SQL Installatie 013

De database kan vervolgens worden gebruikt.  Veel succes met het toepassen van deze handleiding en suggesties zijn altijd van harte welkom.

Robert Collewijn